Ţinuta BUSINESS - statut sau aparenţă?


Se vorbeste des de "business casual" cand se face referire la stilul de imbracaminte la birou. Am citit si am auzit multe definitii sau descrieri ale stilului, unele mai corecte si/sau complete decat altele, dupa priceperea si interpretarea autorului.
Am simtit nevoia sa abordez si eu acest subiect, ca o succinta introducere in ceea ce inseamna
acest stil, completand cu alte doua stiluri de tinuta-business, numite "power business" si "general business", care se adreseaza atat doamnelor, cat si domnilor implicati in tumultoasa lume a afacerilor.

Power business este un stil care a aparut in SUA si Marea Britanie in anii `80 si este inca afisat de oamenii de afaceri puternici, din "top management".

Acest stil poate fi comparat cu uniformele militare purtate de inaltii ofiteri si se distinge
prin costul foarte mare al hainelor. Tinuta "power business" este formata din costum cu taieturi clasice, cel mai adesea la "doi nasturi", cu accent pe linia umerilor, in culori si nuante inchise, iar stofa este "plina" sau cu dungulite verticale si subtiri. Camasile sau bluzele acceptate de acest stil sunt albe sau in culori pastel. Accesoriile sunt foarte discrete, iar in cazul doamnelor, incaltamintea trebuie sa fie obligatoriu inchisa, tip pantof. Tot la capitolul
"impuse" in definirea stilului intra si sosetele negre, mai lungi, in cazul domnilor si dresul (preferabil de culoarea pielii) in cazul doamnelor. Mesajul transmis de cei care aleg acest stil este acela ca sunt oameni puternici si adversari pe masura in razboiul permanent din lumea afacerilor.

General business sau Corporate business este stilul pe care-l adopta, in special, cei care lucreaza in institutii de tip corporatist. Asemanator stilului "power business", in cazul de fata, este permisa purtarea costumelor mai putin "sculptate". Se admit culori in nuante mai deschise. Diferenta evidenta este acceptarea purtarii sacourilor in culori diferite fata de cele ale pantalonilor/fustelor. Sunt acceptate accesoriile si cravatele mai colorate.
Acest stil permite fiecaruia sa-si puna amprenta propriei personalitati in alegerea tinutelor.

Business casual este stilul care permite cea mai mare lejeritate si comoditate, dar nu trebuie inteles gresit. Ceea ce acest stil subliniaza este ajustarea stilului general business
pentru a va simti mai relaxati la locul de munca, dar mentine inca distanta fata de tinutele potrivite pentru o iesire cu prietenii.

Astfel, desi sacoul este inca necesar, se poate renunta la cravata si se permite deschiderea
primilor doi asturi de la camasa. Camasa, insa, este tot aceea de business.
Accesoriile sunt acceptate, dar nu trebuie sa devina centrul atentiei. In cazul doamnelor, stilul casual permite inlocuirea sacoului cu un cardigan (pulover cu nasturi). Pantalonii de tip jeans nu intra oficial in stilul business casual, dar pot fi purtati daca sunt acceptati la locul dv. de munca.

Ceea ce doresc sa subliniez in mod expres este ca felul in care ne imbracam ne defineste atat pe
fiecare dintre noi, cat si relatia noastra cu locul de munca.

Sursa: cariereonline.ro